Afgelopen week las ik dit stuk van Alexander Klöpping, de fijne jongeman die Matthijs van Nieuwkerk in DWDD zo af en toe om de oren slaat met zijn totale gebrek aan kennis op digitaal gebied. Interessant wel om zijn kijk op e-books en DRM te lezen, en zijn conclusie te zien dat de uitgeverijen, door niet te leren door fouten uit het verleden, de slag met het digitaal downloaden dreigen te verliezen.
"Heb ik daar niet al eens over geblogd?" dacht ik. En jawel: verbazingwekkend lang geleden eigenlijk alweer.
Actueel is het onderwerp zeker. Afgelopen jaar had ik een gesprekje met de coördinator van een masteropleiding, die haar studenten alleen nog met een iPad en e-books wilde uitrusten. Ik liep er toen tegenaan hoe weinig ik er eigenlijk van wist, en enig uitzoekwerk leerde mij dat we er op de hele hogeschool eigenlijk weinig van wisten. Sowieso is het aanbod in het Nederlands, voor HBO-opleidingen van belang,
abominabel. Daarnaast herken ik uit Klöppings stuk de irritatie over het omslachtige gedoe met programma's die je moet installeren. En de idiotie dat je maar met een handjevol gebruikers tegelijkertijd een e-book kunt lezen. We nemen tegenwoordig wel meer pakketten af, dus er is groei. Maar er zal nog heel wat water door de piratenbaai golven voordat e-books echt voet aan de grond zullen krijgen in het HBO.