woensdag 29 april 2009

How to market your Studiecentra



Net als Edwin Mijnsbergen vind ik dit een heel interessante presentatie. Hebben wij met onze HANQuest-prijsvraag een beginnetje gemaakt?

maandag 27 april 2009

Sociale netwerken



Mijn persoonlijke probleem met sociale netwerksites is dat ik er al snel genoeg van heb. In de jaren '90 discussieerde ik wel eens mee op internetfora, maar daar werd zo veel onzin geouwehoerd dat ik het er al snel bij liet zitten. Toen ik vrijgezel was heb ik zelfs een profieltje op een relatiesite gehad; ook dat verzandde in inactiviteit en ik kwam mijn geliefde gewoon in de kroeg tegen.

Veel mensen die ik ken staan op Hyves en roepen vaak dat ik er ook lid van moet worden. Voorlopig zie ik er niets in. Moet ik honderden vrienden gaan entertainen op internet, terwijl me dat in het niet-virtuele leven al genoeg moeite kost?

Toch knaagt er wel iets, als ik bijvoorbeeld de 23dingen-Hyves bekijk. Er staat wel een fantastisch netwerk op. Al surfend kom ik ontzettend veel mensen tegen die in mijn vriendenlijstje niet gek zouden staan. Hetzelfde bij LinkedIn: die site vind ik op zich wel aardig, vanwege de veel professionelere insteek. Ik had daar al een tijdje een account, en daar heb ik nu o.a. mijn 23dingen-coaches aan toegevoegd. Grappig ook dat LinkedIn de verbanden legt tussen jou en mensen die nog niet in je netwerk staan: zo wordt duidelijk dat de stappen tussen jou en de rest inderdaad niet groot zijn. Anderzijds: kan ik iemand op wiens blog ik af en toe reageer, of die ik tijdens mijn opleiding af en toe heb gezien, uitnodigen voor mijn netwerk? Ik aarzel daar toch bij: het lijkt zo brutaal...

Aldus spreekt het "hé-ik-ken-jou-uit-de-Drie-Gezusters"-gehalte van de sociale sites mij helemaal niet aan, maar het netwerken wel. Zelfs op Hyves zie ik best leuke dingen gebeuren waar mensen zich rond bepaalde thema's verzamelen. Dan is het natuurlijk een heel leuk en makkelijk communicatiemiddel.

Voor contact met andere mensen uit de bibliotheekwereld vind ik de Bibliotheek 2.0 Ning handig, al ben ik er zelf bijzonder inactief. Voor contact met je gebruikers twijfel ik: is een Studiecentra-Hyves een goed idee? Natuurlijk is het retecool en überhip, maar ik vraag me ernstig af wat het toevoegt. Mededelingen en nieuws gaan net zo goed via de site. Ook al hebben we een klantengroep die ermee weet om te gaan, Hyves is vast niet de eerste plek waar ze ons zullen zoeken. Zou het de moeite waard zijn om daarnaar te streven?

vrijdag 24 april 2009

Library Thing

Zonder meer grappig. Voor bibliotheken een leuke toepassing, en de ideeën die hier al worden geopperd om het voor de aanwinstenlijst te gebruiken vind ik erg goed. Er gaat misschien wel meer werk in zitten dan we nu denken. De beschrijvingen zijn soms pover. Het valt me op hoe veel boeken er zonder coverfoto in zitten, en zonder plaatje is de lol een stuk minder. Scannen dus!

Twiet twiet



Wat moet ik hiermee? Ik heb me wel aangemeld en een paar keer getwitterd via twitter.com. Dat vond ik omslachtig en redelijk nutteloos: je moet elke keer de pagina verversen om je berichten te checken, en dan zie ik de meerwaarde t.o.v. e-mail niet. Met een toepassing waar je een twitterschermpje of pop-up in beeld krijgt is het vast leuker, of via de telefoon. Zelf weet ik niet of ik dat wel wil. Daarnaast: is het echt interessant? Ja, als je Barack Obama of Arend-Jan Boekestijn bent misschien, of naar UGUL09 bent geweest, maar ik denk dat niemand erop zit te wachten dat ik twitter dat ik koffie aan het zetten ben.

De Bibliotheek van het Vredespaleis twittert bijvoorbeeld wanneer de rappels eruit gaan. Aardig. Ik betwijfel toch of dat iets voor ons zou zijn. Hebben wij een klantengroep die ons via Twitter zou willen volgen?

foto: Benny Lin

Web 2.0 naar keuze

Soms duizelt het mij een beetje: als ik alle lijsten met web 2.0 toepassingen bekijk bedenk ik wat een enorm aanbod er is en hoeveel daarmee mogelijk is. Anderzijds vraag ik me bij sommige wel af hoeveel behoefte eraan is, en, ook belangrijk, hoeveel mensen er daadwerkelijk gebruik van maken. Dat laatste lijkt me bij web 2.0-toepassingen behoorlijk essentieel: als niemand er gebruik van maakt en er een bijdrage aan levert wordt het een nutteloos ding. Wellicht laat dit alleen maar zien hoe weinig 2.0 ik zelf nog ben. Er is een hele wereld waar ik niets van weet en waar honderdduizenden, miljoenen zelfs, zitten te twee-punt-nullen.

Voor nu laat ik het even bij deze bijzonder fraaie presentatie die ik op ZBDigitaal vond. Allerlei 2.0: een blog dat ik volg met behulp van RSS, een presentatie die via Slideshare kan worden gedeeld, en een mooie verbeelding van sociale media.

donderdag 16 april 2009

Muziek! (2)

Kijk, dat is leuk: de New York Times heeft mijn wiki gelezen! Waar de 23dingen al niet toe leiden!

Nou ja het zal wel niet, maar een beetje herkenning is toch leuk ;-)

dinsdag 14 april 2009

Podcasts en video

Beeld en geluid in het Studiecentrum! Podcasts vind ik een lastig ding. Op zich aardig, en er zal zeker wel een markt voor zijn. Zelf heb ik altijd nog graag de radio aanstaan en ik kan best ergens geboeid naar blijven luisteren. Studenten hebben veelal toegang tot geluidsbestanden via iPods, mp3-spelers, mobiele telefoons enz. Het voorbeeld in dit filmpje vind ik ook aardig; al heeft het misschien niet direct een toepassing bij ons, je ziet wel dat je op een heel leuke manier informatie kunt overdragen

Wel denk ik dat een vereiste van een podcast is dat hij kort en krachtig is. Anders wordt het lastig je luisteraar te blijven boeien. Ook is het toch altijd prettig om te kunnen visualiseren wat je uitlegt; een meerwaarde van video. Op dit moment zij we druk bezig die toepassingen in informatievaardighedenonderwijs toe te passen, waarover, collegae, binnenkort meer.


Over de toepassingen van beeld en geluid in het onderwijs, bijvoorbeeld SURFmedia, en de rol die wij spelen bij het ontsluiten daarvan, verwijs ik graag naar BonBonBlog. Daar heb ik weinig aan toe te voegen. Meer kan nog worden gezegd over promotie van de Studiecentra en hun mogelijkheden d.m.v. video. Dit filmpje is wat mij betreft een voorbeeld hoe het niet moet: veel te lang, nietszeggend en rommelig. Dan vind ik dit voorbeeld veel aardiger en doeltreffender.

donderdag 2 april 2009

Instant Messaging


Ooit, jaren geleden, heb ik privé wel eens gebruik gemaakt van MSN Messenger. Om heel eerlijk te zijn vond ik er niks aan. Met vrienden spreek ik liever persoonlijk af i.p.v. de hele avond achter je pc te zitten. En met kennissen waar ik geen zin in heb om mee af te spreken chat ik ook liever niet. Ik zou me kunnen voorstellen dat het leuk is wanneer je in het buitenland woont of werkt en contact met thuis wilt houden. Een toepassing als Skype is dan natuurlijk erg handig.

Ik maak gebruik van Yahoo! Mail, en in de laatste versies daarvan staat er constant een Yahoo! Messenger widget in je scherm. In Gmail zie ik ook de Google Chat widget staan. Omdat ik dus niet zo van het chatten ben heb ik mezelf daarin onzichtbaar gemaakt. Helaas mensen! Mocht ik nog eens zin hebben dan stel ik het wel anders in.

Hoewel ik er privé weinig mee heb, zie ik wel mogelijkheden voor het werk. Voor overleg met collega's op andere locaties bijvoorbeeld, of zelfs met andere bibliotheken. Of we daar echt op zitten te wachten vraag ik me wel af, want e-mail en telefoon voldoen voor de meesten prima.

Ik denk wel dat we een dankbaar gebruikerspubliek hebben voor een chat zoals die Deense bibliotheek aanbiedt. Ik zie heel veel studenten hier die zitten te MSN'en of the chatten via Hyves, die helemaal ingesteld zijn op deze vorm van communicatie. Meebo lijkt me dan een leuke toepassing: erg makkelijk omdat bijna alle studenten wel een account bij Gmail, Hotmail of Yahoo! hebben. Een soort digitale quick reference-balie dus. Of wellicht een chatsessie (hoe TMF!) met je groep in het informatievaardighedenonderwijs.

foto: Ross Mayfield

woensdag 1 april 2009

Online kantoortoepassingen


Heel makkelijk om je documenten op Google Docs te hebben staan. Ten eerste al voor jezelf: je kunt er overal bij en aan werken. Het delen met anderen is ook makkelijk: ik mail ook wel eens een documentje rond waar anderen dan commentaar op leveren, en het is dan eenvoudig om de draad tussen alle versies met op- en aanmerkingen kwijt te raken.

Is het een alternatief voor ePlace of de gezamenlijke harde schijven? Zou het zeer zeker kunnen zijn. Misschien alleen al om één plek te kunnen bouwen waar we de gezamenlijke documenten opslaan, waar we dat nu nog wel eens op twee doen. Ook vind ik de mogelijkheden voor samenwerking in ePlace niet echt geweldig. Maar goed, zoals Werner B. al meldde wordt ePlace veranderd.

Zeker voor de verschillende administratiedocumenten waar wij nu mee werken is het erg handig als mensen er tegelijkertijd aan kunnen werken, en ook nog eens locatieoverstijgend.