vrijdag 6 november 2009

Voorlichting

Deze week stemden de inwoners van de Amerikaanse staat Maine tegen openstelling van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht. Uit een aantal artikelen die ik daarover las, waaronder dit in De Pers, blijkt dat het "homohuwelijk" zelf de mensen vrij onverschillig laat, maar dat tere kinderzielen moeten worden beschermd.

Treurig stemt me dat. Ik heb zelf jarenlang voorlichting gegeven op scholen over het onderwerp homoseksualiteit. Met die voorlichtingen zul je scholieren niet bekeren, of propageren dat het zo leuk en cool is om homo of lesbo te worden. Een flink deel van de scholieren zal er op een gegeven moment achter komen dat hij of zij geen hetero is. Ik probeerde er juist aan bij te dragen dat het klimaat voor die leerlingen goed was.

Is dat nog nodig in het tolerante Nederland? Ja, want acceptatie is geen vaststaand iets. Het hangt van zeer veel factoren af. Hoe dan ook zal je als homoseksueel erachter komen dat je anders bent dan de meesten, en dat is op scholen niet makkelijk. Juist daarom is het belangrijk om er wél aandacht aan te besteden, om te laten weten dat het ook tot de mogelijkheden behoort, en dat het mag.

Geen opmerkingen: