vrijdag 26 februari 2010

Zonder Google


Twee journalisten van nrc.next houden een Google-loze week om te zien hoe makkelijk je nog zonder Google kunt. Met alle ophef rondom Google in China, en de discussies over privacy op het net in het achterhoofd, vind ik het wel een interessant experiment. Als ik eens even op een rijtje zetten hoe groot mijn Google-gebruik is.

• Gmail: ik gebruik het niet om te mailen, maar wel voor Blogger. Eigenlijk alleen als account om in te loggen. Voor mijn e-mail gebruik ik al jaren Yahoo! Mail en daar ben ik dik tevreden mee.
• YouTube: geweldig! Een heerlijke schatkamer.
• Google Maps: gebruik ik heel veel, om routes te zoeken, te kijken waar iets of iemand zich bevindt, en ook om te snuffelen. Ik houd immers erg van landkaarten. Bing Maps is ook leuk, maar Google is vollediger en meer gebruiksvriendelijk.
• Google Docs: geen grootgebruiker, al geef ik wel meteen toe dat het handig is. Op mijn werk is het niet zo nodig omdat je toch overal bij je schijf kunt. Wel maak ik bestandjes waar ik thuis nog wel wat aan wil doen. Handiger dan een USB-stick
• Google Reader: ik gebruik Netvibes als RSS-reader. Google Reader vind ik onoverzichtelijk en niet makkelijk in te delen. Jammer alleen dat Netvibes nog wel eens nukken heeft.
• Google Scholar: toch wel regelmatig… vooral de reversed citation is erg handig. Ik raad hem regelmatig aan aan studenten.
• Google Books: leuk en handig, en dit gebruik ik wel steeds meer.
• Picasa: gebruik ik helemaal niet. Dankzij mijn Yahoo!-account kan ik gebruik maken van Flickr en dat voldoet prima. Er zijn bovendien zat andere mogelijkheden als je foto’s wilt delen (bijvoorbeeld mijnalbum.nl)
• Google Fast Flip: een Google Labs-applicatie waar ik met enige regelmaat naar kijk. Een visueel leuke en handige rangschikking van nieuwsbronnen, maar zeker niet onmisbaar. Ik weet nog steeds niet helemaal wat ik ervan moet vinden. Het is bijna onmogelijk om volledig te zijn in de nieuwsbronnen die je toevoegt.
• Google Wave: vorige week mijn eerste Wave gedeeld, maar of het nou echt wat is? Ik had eigenlijk geen idee waar ik moest beginnen.
• Google Search: tja, de zoekmachine is gewoon toonaangevend. Toch is dat niet eens zo gek lang zo: toen ik begon met internetten halverwege de jaren ’90 gebruikte ik Yahoo!, Altavista, Ilse. De basis van het succes was toch de heldere opmaak met de ene zoekbalk.

Zonder internet kunnen we niet meer vrees ik. Zou ik een week zonder Google volhouden? Ik zou het jammer vinden om niet meer te bloggen, maar dan zou ik ook Wordpress kunnen gaan gebruiken. YouTube en Maps zou ik erg missen. Zoeken zal niet meer hetzelfde zijn.

Waarom zou je zonder Google willen? De kwestie van privacy lijkt me een uitstekende reden. Weinig mensen zullen zich ervan bewust zijn hoever Googles tentakels reiken, en hoever ze in de gaten kunnen houden wat jij doet. Wij kunnen daar nu onze schouders over ophalen, maar Chinezen hebben die luxe niet. Trouwens: ik weet nog dat de AH-Bonuskaart kwam en iedereen sputterde omdat AH om je gegevens vroeg. Met een beetje pech liggen je gegevens nu nog veel makkelijker op straat.

Daarnaast bepaalt Google wel sterk wat jij op het internet bekijkt. Wat Google heel knap doet zijn het gemak en de overzichtelijkheid. Je staat bovendien versteld van alle mogelijkheden die ze bieden. Als je eenmaal hooked aan Google bent, laat je je makkelijk binden aan al die andere mogelijkheden. Dat is iets om altijd in de gaten te houden, want uiteindelijk moet je zelf kunnen bepalen hoe je aan je informatie en communicatie via het internet komt.

Geen opmerkingen: