woensdag 27 mei 2009

De finish!


Aan het eind van de tocht door de 23 Dingen! Hoewel veel mensen blij zullen zijn dat het erop zit, vind ik het eigenlijk best jammer. Want het waren leuke maanden. Soms inderdaad wist ik ook niet helemaal waar ik de tijd vandaan moest halen, en sommige Dingen waren echt niet interessant. Toch vind ik het erg leerzaam en vooral ook erg leuk om te doen.

Ik zeg nou wel "aan het eind van de tocht", maar het stopt natuurlijk niet hier. De grote waarde van de cursus is voor mij geweest het kennismaken, aftasten, rondkijken. Dat heeft me geprikkeld en over drempels heen geholpen. Ik had van veel web 2.0-dingen al wel gehoord, maar had nog niet helemaal door waar de klepel hing. Door de cursus heb ik in elk geval een begin kunnen maken met ontdekken; een stap die ik anders veel minder makkelijk had gezet.

Mijn favoriete dingen waren RSS, bloggen, social bookmarking en sociale netwerken. RSS was echt iets waarvan ik al had gehoord maar nooit iets mee gedaan, en waar ik ook het nut niet zo van zag. Nu gebruik ik het veel, want wát een fijne tool om informatie binnen te krijgen. Het bloggen is ook goed bevallen. Ik begon hier nogal aarzelend mee (zie mijn allereerste post), maar ik heb de smaak wel te pakken. Mijn voornemen is om dit blog ook op een bepaalde manier te laten voortleven. Ik deel de mening van sommigen niet, dat het vooral een tool is voor mensen die menen dat ze van alles en nog wat met de rest van de wereld moeten delen. Je kunt er goede informatie op een toegankelijke manier mee overdragen, en door er af en toe iets heel anders tussen te zetten maak je het ook nog eens spannend om te lezen. En als ze niet willen, dan lezen ze dat toch niet?

Delicious heeft inmiddels al een prima toepassing gekregen op onze site, en ik ben erg benieuwd hoe zich dat verder ontwikkelt. Wat we met sociale netwerken moeten is me nog niet helemaal duidelijk. Maar ook daar geldt weer: van tevoren was ik huiverig om ermee te beginnen, en nu veel meer nieuwsgierig naar wat we ermee kunnen.

Eigenlijk geldt dat voor veel Dingen: vóór deze cursus haalde ik mijn schouders op over bloggen, Flickr en Twitter. Nu heb ik het in ieder geval allemaal geprobeerd, weet ik min of meer hoe het werkt, en kan ik bewust kijken wat ik er verder mee wil. Dat vind ik een verrijking voor mijn vak als informatiespecialist. En ook voor mijn organisatie: ik heb al mijn collega's druk bezig gezien, met wisselend enthousiasme, en allemaal hun eigen meningen vormend. Dat vond ik heel stimulerend.

23 Dingen was voor mij: snuffelen, voelen, ruiken, proeven... spannend!

5 opmerkingen:

MM zei

Wel blijven bloggen, hoor!

Gerard Bierens zei

Gefeliciteerd met het volbrengen van de dingen! Je had in je dubbelrol als coach en actief deelnemer geen makkelijke job, maar ik heb het idee dat het je vanaf de start direct goed afging. Leuk om te lezen dat je zelfs eigenlijk niet wil stoppen, dat zegt veel over je enthousiasme.

Bij de afsluiting zullen we alvast een beginnetje maken met het vervolg, maar daarna begint het pas echt. Ik hoop daarom dat je blijft bloggen over HAN Studiecentra 2.0.

Janny zei

Ook ik hoop dat je blijft bloggen, Leendert Jan. Ik heb je blog steeds met veel interesse en bewondering gevolgd.
Janny

Barbara zei

Dag Leendert Jan,
Ook ik heb genoten bij het lezen van je blog. Ik hoop dat je door gaat. Super goed gedaan en je bent tevens een fijne coach!
Bedankt.
Barbara

Irma zei

Maar ... Leendert Jan, er is natuurlijk ook nog een Amerikaans vervolg op deze 23-dingen cursus. Durf jij dat aan? Wie van ons eigenlijk?

Groetjes, Irma